Slechtvalk

Nestkast voor Slechtvalk op de watertoren te Tienen

 Plaatsing Nestkast Slechtvalk
Op 30 augustus 2004 werd op de watertoren van Tienen-Vissenaken een nestbak geplaatst voor Slechtvalk. Aanvankelijk werd gedacht aan een plaatsing op de Onze-Lieve-Vrouwkerktoren op de Grote Markt te Tienen, maar dit bleek technisch onmogelijk.
Het ervaren oog van Guy Robbrecht, directeur van het FIR (Fonds Instandhouding Roofvogels) viel echter al snel op de imposante watertoren, gelegen op het hoogste punt van de stad.
Via de stedelijke overheid, die positief staat tegenover het project, werd contact gelegd met Dhr. Beyloos, directeur van de Vlaamse watermaatschappij – afdeling Leuven.
Met zijn toelating kon de plaatsing worden voorbereid.

Plaatsing Nestkast Slechtvalk
Op 30 augustus werd de bak, die zo’n 60-70 kg weegt, naar boven gedragen en bevestigd op het terras van de watertoren, zo’n 50 m boven de begane grond.
Dit gebeurde onder ruime belangstelling van de geschreven pers en van Radio 2. Later op de dag kwam ook ROB nog langs voor een opname.
Nu maar wachten tot één der Slechtvalken, die we al eens in de regio waarnemen, zich hier wil vestigen. In elk geval zal hij kunnen genieten van een indrukwekkend panorama over Tienen en over bijna het ganse Hageland. En misschien krijgen we dan de eerste Oost-Brabantse jongen in de lente van 2005 of 2006.

Radio 2 reportage
Wat uitleg over de nestbak : helemaal in inox, dubbelwandig met binnenin een houten nestkist, de bodem geïsoleerd met piepschuim, een kokosmat en een laag aarde/fijn grind.
Totale hoogte : 1,30 m en breedte zo’n 75 cm, dus echt geen mezenkastje !
Onze dank gaat uit naar de stedelijke overheid die het project financiert, in het bijzonder naar Dhr. Beyloos van de watermaatschappij en natuurlijk naar Guy Robbrecht, coördinator van het Slechtvalkproject in ons land. Niet te vergeten ook de moedige dragers en hun technische assistentie.

Reportage Radio 2 Vlaams-Brabant
Op de watertoren van Tienen is vanmorgen een nestkast voor slechtvalken geplaatst.
De slechtvalk is een zeldzame vogel die in onze streek eigenlijk verdwenen is.
De slechtvalk broedt op grote hoogte, en daarom zijn torens – zoals in de suikerstad – heel geschikt. De nestkast in Tienen kostte zo’n 1.600 euro, maar hoe ziet ze eruit ?
Onze reporter zonder hoogtevrees, Katrien Boon volgde de werkzaamheden vanmorgen op de voet.

Radio 2 reportage

Slechtvalk

Info

Warning: Undefined array key 0 in /customers/3/a/c/vogelwerkgroep-oost-brabant.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 962