Fenologie

Fenologie wordt omschreven als “de studie van periodieke verschijnselen in de levende natuur” (Van Dale).
Roodborsttapuit
Eén van die periodieke verschijnselen is de jaarlijkse terugkomst van trekvogels die in zuidelijke streken overwinteren. Hun aankomst is geen louter toeval.
Het tijdstip en de opeenvolging van de aankomstdata is van jaar tot jaar zeer gelijklopend. Wanneer dit allemaal precies gebeurt, over hoeveel dagen die aankomst gespreid is en welke de gemiddelde aankomstdatum is voor een bepaalde soort, is het onderwerp van ‘Voorjaarsfenologisch onderzoek’.

Graspieper

In de optiek van opwarming van de aarde, klimaatswijzigingen en verschuivingen in de groeiperioden van planten, het al dan niet vroeger uitkomen van insecten en de mogelijke invloed hiervan op de broedresultaten van onze vogels, is het zeker in deze onzekere tijd belangrijk om te zien of eventueel ook vogels reageren op die verschijnselen wat misschien noodzakelijk zou kunnen zijn voor hun voortbestaan.

Inzameling waarnemingen Fenologie

Grasmus

Basis voor de fenologische rapporten is intussen waarnemingen.be. Geef hier zorgvuldig je eerste waarnemingen in van ondermeer Zomertaling, Zwartkop, Boerenzwaluw, Fitis, Spotvogel, Koekoek, Bosrietzanger, Wielewaal…

Vermeld steeds correcte datum en exacte locatie!
Wij verwerken alle eerste waarnemingen tot een artikeltje voor Ons Vogelblad.

Resultaten

Bonte Vliegenvanger

Formulier

Warning: Undefined array key 0 in /customers/3/a/c/vogelwerkgroep-oost-brabant.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924